نرم افزار حسابداری صنعتی
یکی از شاخههای علم حسابداری، حسابداری صنعتی است. نرم افزار حسابداری صنعتی فرآیندی از حسابداری است که بر اساس تشریفات استاندارد حسابداری و فرآیندهای حسابرسی دنبال میشود. به منظور اینکه یک شرکت یا کسب و کار با دادههای از پیش محاسبه شده دقیق و اطلاعات جهتدار به اهداف خود دست یابد.
حسابداری صنعتی در واقع وظیفه محاسبه بهای تمام شده محصولات را برعهده دارد.
از کاربردهای مهمی که حسابداری صنعتی دارد میتوان به ارزیابی در جهت ساخت کالاها به منظور کاهش هزینهها و کنترل موجودی و تصمیم گیری دقیق در نحوه قیمت گذاری کالاها اشاره کرد.
در واقع پیش بینی و برآورد هزینههای تولید از جمله اقدامات حیاتی در عرصه تولید و پیشرفت شرکتهای تولیدی است. آنها باید در مورد کنترل هزینهها از بهای مواد اولیه خود آمار دقیقی را داشته باشند تا بتوانند تسلط بیشتری در تعیین قیمت منطقی کالاها پیدا کرده و همچنین با ارزیابی بهای تمام شده مواد اولیه در راستای تولید، تصمیمهای دقیقتری بگیرند.
نرم افزار حسابداری صنعتی مجموعهای از برنامهها، فرآیندها و اطلاعات برای کارخانجات صنعتی در بخشهایی مانند معدن، شیمیایی، شیشه، سنگ، بلور و تولید است.
بهترین نرم افزارهای حسابداری صنعتی عملکردهایی از برآورد، هزینه کار، مدیریت تولید و برنامه ریزی تا راه حلهای بسیار تخصصی برای سایر فرآیندهای تولید را انجام میدهند.
نرم افزار حسابداری صنعتی شامل توابع معمولی حسابداری مانند دفتر کل، حسابهای پرداختی و دریافتی و حقوق و دستمزد میباشد. علاوه بر این، آنها معمولاً شامل ماژولهایی برای صورتحساب، مدیریت پول نقد، قراردادها، هزینههای تجهیزات و طراحی صورتهای مالی هستند.
ویژگیها و امکانات نرم افزار حسابداری صنعتی
- عملیات انبار
- فاکتور برگشت از فروش
- امکان انتقال کالاها بین انبارها
- تنظیم بخشهای مختلف برنامه
- درج فاکتورهای رسمی و غیررسمی
- آگاهی از سود و زیانها به تفکیک پروژه
- ضمیمه کردن عکس هر یک از کالاها
- قابلیت استفاده چند کاربر هم زمان
- ثبت انبار امانی، ورود و خروج امانی
- ثبت فرمول تولید برای مواد شیمیایی
- ارائه کاردکس کالا به صورت تعدادی و ریالی
- قابلیت تعریف انبار و قفسه انبار به تعداد نامحدود
- معرفی کالا به تعداد دلخواه با شماره فنی، شماره سریال
- ارائه تگهای انبار گردانی به صورت تک مرحلهای و چند مرحلهای
- پشتیبانگیری اطلاعات به صورت اتومات و دستی
- ارائه گزارشات فصلی جهت ارائه به دارایی به همراه گزارشات متنوع و جامع
- ارزیابی و قیمت گذاری محصولات براساس نیازهای بازار
- امکان ایجاد شرایط بهینه برای کنترل و کاهش هزینهها
- تهیه گزارشاتی در جهت بهینهسازی تولید محصولات
اهمیت حسابداری صنعتی
اهمیت حسابداری صنعتی به این دلیل است که با گردآوری اطلاعات، هزینه و قیمت تمام شده و ارائه آن به مدیران شرکت و تصمیم گیرندگان باعث ایجاد کنترل بیشتر روی هزینهها و افزایش سود دهی شرکت شده و علاوهبر شناسایی نقاط ضعف سیستمهای تولیدی و خدماتی، افزایش بهرهوری و بازده شرکت و در نهایت کمک به اتخاذ تصمیم صحیح توسط مدیریت شرکت میشود.
5 ویژگی اساسی که باید در برنامه حسابداری به دنبال آن باشید:
- کاربر پسند بودن
- ویژگیهای صورتحساب را با مدیریت موجودی یکپارچه کند
- شناسایی و جلوگیری از خطاها
- به راحتی با ذینفعان ارتباط برقرار کند
- دادههای حساس را ایمن کند
مزایای نرم افزار حسابداری صنعتی عبارتند از:
- افشای فعالیتهای سودآور و زیان آور: از آنجایی که حسابداری بهای تمام شده هزینه، قیمت فروش و سودآوری محصول را به صورت دقیق محاسبه میکند، تفکیک اقلام یا فعالیتهای سودآور یا زیان آور آسان میشود.
- راهنمایی برای سیاستهای تولید آتی: بر اساس دادههای ارائه شده توسط واحد هزینه یابی در مورد هزینه فرآیندها و فعالیتهای مختلف و همچنین سود حاصل از آن، به برنامه ریزی آینده کمک میکند.
- تعیین دورهای سود و زیان: نرم افزار حسابداری بهای تمام شده به ما کمک میکند تا سود و زیان دورهای یک محصول را تعیین کنیم.
- یافتن علت دقیق کاهش یا افزایش سود: با کمک نرم افزار حسابداری صنعتی، هر سازمانی میتواند علت دقیق کاهش یا افزایش سود را که ممکن است ناشی از بهای تمام شده بالاتر محصول، کاهش قیمت فروش یا ممکن است به دلیل فعالیت غیرمولد یا استفاده نشده از ظرفیت باشد، تعیین کند.
- کنترل مواد و لوازم: براساس دپارتمان، فرآیند، واحدهای تولید یا خدماتی که کنترل مواد و لوازم را در اختیار ما قرار میدهد، میتوانیم هزینه مواد و لوازم را محاسبه کنیم.
- کارایی نسبی کارگران مختلف: با کمک سیستم حسابداری صنعتی، ممکن است برنامه مناسبی برای دستمزد و پاداش برای کارگران و کارکنان یک سازمان معرفی کنیم.
- مقایسه قابل اعتماد: نرم افزار حسابداری صنعتی به ما امکان مقایسه قابل اعتماد محصولات و خدمات داخل و خارج سازمان را با محصولات و خدمات موجود در بازار میدهد. همچنین باعث دستیابی به پایینترین سطح هزینه محصول با بالاترین سطح بهرهوری از عملیات میشود.
- برای مصرف کنندگان مفید است: کاهش قیمت به دلیل کاهش هزینه در نهایت به مشتری منتقل میشود. نرم افزار حسابداری بهای تمام شده اعتماد مشتریان را در مورد عادلانه بودن قیمت جلب میکند.
- طبقهبندی و تقسیمبندی هزینهها: نرم افزار حسابداری صنعتی کمک میکند تا بهای تمام شده را براساس بخش، فرآیند، محصول، فعالیت و خدمات در مقابل حسابداری مالی طبقهبندی کنیم که فقط رقم سود خالص یا زیان هر سازمان را بدون هیچگونه طبقهبندی یا تقسیمبندی هزینه ارائه میدهد.
- اطلاع از قیمت فروش مناسب: در شرایط سخت بازاریابی یا در دوره رکود، هزینهیابی به تعیین قیمت فروش محصول در سطح بهینه کمک میکند، نه خیلی بالا و نه خیلی پایین.
- ارزیابی صحیح موجودی کالا: سیستم حسابداری بهای تمام شده یک تکنیک ارزیابی دقیق و کافی است که به سازمان کمک میکند تا موجودی کالا را به روشی مطمئنتر و دقیقتر ارزیابی کند. از سوی دیگر، ارزش گذاری موجودیها صرفاً وابسته به موجودی برداری فیزیکی و ارزش گذاری آن است که روشی علمی و مناسب برای پیگیری نیست.
- تصمیم گیری در مورد ساخت یا خرید از خارج: دادههای هزینه به مدیریت کمک میکند تا تصمیم بگیرد که آیا تولید داخلی هر محصولی سودآور خواهد بود یا خرید محصول از خارج امکانپذیر است. به نوبه خود، برای مدیریت مفید است که از هرگونه ضرر سنگین ناشی از تصمیم اشتباه جلوگیری کند.
- بودجه بندی: در حسابداری بهای تمام شده بودجههای مختلفی تهیه میشود که ابزار بسیار مهمی برای قیمت نهایی هستند. بودجه هزینه، درآمد، سود، ظرفیت تولید و کارایی کارخانه و ماشین آلات و همچنین کارایی کارگران را نشان میدهد. از آنجایی که بودجه به صورت علمی و سیستمی برنامهریزی میشود، کمک میکند تا نظارت مثبتی بر هدایت نادرست فعالیتهای یک سازمان داشته باشیم.