سیستم مدیریت انبار
سیستم مدیریت انبار یک اهرم استراتژیک بسیار مهم در یک بازار رقابتی است، که در آن تکنولوژی جز اساسی آن شده و دامنه اقلام روز به روز گستردهتر میشوند، سیستم بهینه سازی انبار یک عنصر تعیین کننده در ایجاد یک کسب و کار رقابتی میباشد.
انبارداری هوشمند یک مرکز حیاتی در قلب انبار را تشکیل میدهد. زنجیره تامین و سازماندهی صحیح تمام جنبههایی که بخشی از آن هستند، ضروری است. برای این منظور لازم است نرم افزار انبارداری وجود داشته باشد که بتواند مدیریت تمام عملیات انبار را به صورت کارآمد و خودکار انجام دهد که احتمالاً میتواند با نرم افزار حسابداری برای مدیریت کاملتر و به موقع کلیه فعالیتهای سازمان ادغام شود.
در این مقاله مهمترین مباحث مربوط به انبار و کارکردهایی که یک سیستم مدیریت انبار باید داشته باشد را مشاهده میکنیم.
مدیریت انبار به چه معناست
مدیریت انبار شامل اصول و فرآیندهای مربوط به انجام عملیات روزانه یک انبار است. این شامل دریافت کالا، سازماندهی فضای انبار، برنامه ریزی کار، مدیریت موجودی و آماده سازی سفارش است.
مدیریت موثر انبار شامل بهینه سازی و یکپارچه سازی همه فرآیندها به منظور افزایش بهرهوری کسب و کار و پایین نگه داشتن هزینهها است. مدیریت انبار یک اصطلاح گسترده که شامل چندین جنبه از جمله مجموعهای از فرآیندهای یکپارچه از دریافت مواد گرفته تا ارسال محصولات نهایی را شامل میشود که در آن هر فرآیند باید برای مدیریت سریع و موثر کل جریان کالا بهینه شود.
مدیریت موجودی انبار
مدیریت موجودی فرآیندی است برای تأیید فیزیکی تمام مواد موجود در انبار: مواد اولیه، محصولات نیمه تمام، موادی که در محصولات گنجانده شدهاند و محصولات نهایی. هدف از این فعالیت شناسایی موجودی فیزیکی و مقایسه آن با موجودی نظری (ثبت شده در سیستم مدیریت) برای شناسایی تفاوتها، خرابیها، شکسته شدن یا مفقود شدن محصولات است. فرکانس انجام این بررسی به عوامل بسیاری بستگی دارد. به عنوان مثال، مشاغلی که با کالاهای فاسد شدنی یا کالاهای با ارزش بالا سروکار دارند، باید به صورت مکرر شمارش موجودی را انجام دهند.
لجستیک انبار
لجستیک با سازماندهی کل زنجیره تامین سروکار دارد، تولید و توزیع با هدف بهینه سازی جابجایی کالا به بهترین نحو، از نظر کارایی و با کمترین میزان هزینه. میتوان گفت که اطمینان حاصل شود که کالاها (یا خدمات) در مکان و زمان مناسب، در مقدار مناسب، در شرایط ارائه مطلوب و با کمترین هزینه قرار دارند. با توجه به اینکه امروزه بهبود مدیریت جریان نمیتواند برون سپاری برخی از فعالیتها را نادیده بگیرد، لجستیک براساس یک چشم انداز سیستمی نقش حاکم بر تمامی مراحل فرآیند تولید در داخل و خارج از شرکت را دارد.
پرسنل انبار و ایمنی
مدیریت صحیح انبار شامل مشارکت چهرههای مختلف با مهارتهای فنی کم و بیش است که بسته به اندازه شرکت وظایف مختلفی را انجام میدهند. از جمله مهمترین چهرهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کارگران انبار و رانندگان لیفتراک
- مدیر انبار
- حاملان (جایی که شرکت مستقیماً با حمل و نقل و تحویل کالا سروکار دارد)
- مدیر زنجیره تامین
محوطه انبار باید هم برای پرسنل و هم برای کالاها ایمن باشد. در صورت وقوع حوادث یا جراحات، شرکت متحمل خسارت ویژهای میشود. بنابراین برای داشتن یک انبار ایمن، باید به جنبههای زیر توجه شود:
آموزش کارکنان انبار:
آموزش و اطلاع رسانی به کارکنان خود در مورد استفاده از تجهیزات و ایمنی عمومی در کار ضروری است. کارگران انبار باید به خوبی از خطرات موجود در محیط کار خود آگاه باشند که شرکت باید اجباراً ارزیابی و از آن جلوگیری کند. کارگران باید همه چیز را در مورد استفاده از PPE (تجهیزات حفاظت شخصی)، نحوه استفاده ایمن از ابزارهای مختلف کار را بدانند، آنها باید بتوانند رویههای اضطراری و ایمنی را در طول عملیات تعمیر و نگهداری، از جمله تمیز کردن محیط، تجهیزات و ماشین آلات اجرا کنند و همیشه باید لباس کار مناسب بپوشند.
پیشگیری:
شناسایی و ارزیابی خطرات برای پیشگیری بسیار مهم میباشد و به دنبال آن برنامه ریزی اقدامات ایمنی و نظارت مداوم بر اتخاذ اقدامات ایمنی برنامه ریزی شده انجام میشود.
تعمیر و نگهداری:
تعمیر و نگهداری تجهیزات، سیستمها و فضاها باید به صورت دورهای بر اساس نیاز هر عنصر درگیر انجام شود. بهتر است برای تشخیص ناهنجاریها و نقصها، بازرسیهای فنی نیز برنامهریزی شود که حتی با تعویض تجهیزات، سریعاً مداخله شود.